Det her har du brug for at vide om din huds lag

Det her har du brug for at vide om din huds lag

Huden er din krops største organ. Fordi den fungerer som din første forsvarslinje mod ydre påvirkninger som kemikalier, bakterier og endda virus, derfor spiller den også en vigtig rolle for at holde dig sund!

Men vidste du, at dette gigantiske organ faktisk har flere forskellige lag... selvom vi kun ser et?

Vi kigger her nærmere på hudens forskellige lag og den rolle, de hver især spiller for at hjælpe med at forsvare din krop, regulere din kropstemperatur og meget mere.

Hudens 7 lag & hvad de gør

Huden består af tre hovedlag: epidermis (overhuden), dermis (læderhuden) og subcutis-lagene (underhuden).

Epidermis (overhuden)

Epidermis er hudens yderste (eller øverste) lag - og det eneste, der er synligt for det blotte øje. Overhuden er inddelt i fem lag.

Stratum corneum (hornlaget): Stratum corneum-laget i epidermis er dit øverste hudlag. Da det er det yderste lag, fungerer det også som den første barriere mod ydre påvirkninger fra omgivelserne. Det er også her din hudmikrobiom lever... Det er hjemsted for billioner af mikroorganismer, herunder 1.000 forskellige arter af bakterier (mere om deres betydning kan du finde nedenfor).

Stratum lucidum: Dette hudlag findes kun i områder med tykkere hud - fx. i håndflader og på fodsåler. Huden er klar i stratum lucidum-laget på grund af opbygningen af døde hudceller.

Stratum granulosum (det granulære lag): Glycolipider udskilt i stratum granulosum-laget holder hudcellerne sammen.

Stratum spinosum: Dette lag i epidermis kaldes også pigcellelaget. Det er det tykkeste af lagene i overhuden og indeholder dendritiske celler, der forsvarer kroppen mod mulig infektion.

Stratum basale (Stratum germinativum eller det basale cellelag): 90% af cellerne i epidermis er keratinocytter, som producerer keratin, et fibrøst protein, der styrker huden. Keratinocytproduktionen begynder i stratum basale, det inderste lag i overhuden. Derfra bliver de presset mod overfladen af ​​epidermis.

Udover at huse keratinocytproduktionen, indeholder stratum basale også pigmentceller kaldet melanocytter, som producerer melanin. Melanin er det pigment, der bestemmer farven på din hud.

Dermis (læderhuden)

Dermis huser alle dine sved- og talgkirtler samt hårsække, bindevæv, lymfekar og nerveender. Derudover indeholder læderhuden også kollagen og elastin.

Det betyder, at dermis og dens indhold er ansvarlige for mange funktioner...

  • Svedkirtler producerer sved som følge af varme og stress. Når sveden fordamper, hjælper den med at køle kroppen ned.
  • Nerveender i læderhuden fornemmersmerte, berøring, tryk og tilmed temperatur.
  • Blodkar giver næring til huden og regulerer også kropstemperaturen.
  • Talgkirtlerne (eller oliekirtlerne) udskiller talg, der holder på hudens fugt og gør den blød og fungerer som en naturlig, beskyttende barriere.
  • Hårsækkene producerer hår på kroppen. Dette hår hjælper med at regulere din kropstemperatur og giver yderligere beskyttelse.

Dermis er meget større end epidermis-laget... og mens epidermis giver et ydre, beskyttende og synligt hudlag, er dermis den primære kilde for beskyttelse af din krop. Det er også det mest indflydelsesrige hudlag, når det kommer til at skabe hudstrukturen, takket være dets indhold af kollagen og elastin.

Subcutis (underhuden)

Under dermis er subcutis-laget, som også nogle gange kaldes subkutant fedtvæv eller hypodermis-laget. Dette lag fungerer som isolering for din krop for at hjælpe med at holde dig varm. Underhuden fungerer også som en støddæmper eller -pude omkring dine vitale organer.

Subcutis-laget forbinder desuden huden med muskler og væv under det og huser blodkar.

Hvordan hudplejeprodukter påvirker din huds lag

De fleste nuværende hudplejeprodukter trænger kun ind i hudens epidermis-lag. Visse, som retinoider, kan nå ind til dermis-laget - men dette er ikke typisk for de fleste hudplejeingredienser.

Når du vil tage hensyn til epidermis-lagets funktion, er det dog vigtigt, at dine ingredienser er gavnlige uden at hæmme hudens vigtige funktioner.

Hvis hudmikrobiomet (på hudens øverste og yderste lag) oplever forandringer fra kemikalier, påvirker det din naturlige beskyttende barriere og evne til at bekæmpe ydre påvirkninger.

Den skade, som stærke hudplejeingredienser kan forårsage på dit hudmikrobiom alene, kan forringe din generelle huds sundhed.

Derfor er det utrolig vigtigt at vælge produkter fri for skrappe kemikalier, herunder parabener, konserveringsmidler, duftstoffer og steroider.

For uanset hvor overfladisk et produkt trænger ind, kan det stadig have en effekt på hvert enkelt hudlag og dets generelle sundhed.

Konklusion

Din hud er et stort og komplekst organ. At forstå, hvordan forskellige hudplejeingredienser trænger ind i huden og absorberes i blodbanen, er et fokusområde for løbende forskning.

Vi ved dog, at selvom et produkt kun berører din hudoverflade, kan det gøre meget skade (eller godt!).
​ Det skyldes i høj grad, at hudmikrobiomet, et sart, men livsvigtigt økosystem af mikroorganismer, der beskytter kroppen, lever på hudens overflade.

Jo mere vi lærer om hudens lag, jo vigtigere vi, det er at nære din krops største organ med blide, terapeutiske hudplejeprodukter - som Gladskin!

Del denne artikel

Bekijk een volgend artikel

Så hvad indeholder Gladskin?
Så hvad indeholder Gladskin?
Rosacea varianter, årsager og forskellige behandlinger
Rosacea varianter, årsager og forskellige behandlinger
Indkøbsvogn
×

Total-

Sub total